Pemilik Rest0ran Nasi Kandar Dikatakan Kurang Ajar, Ini Penje|asan Sebenarnya

Nasi Kandar merupakan hidangan utara yang popular berasal dari India dan dimasyurkan oleh pedagang india muslim satu ketika dulu.

Perkataan Nasi Kandar, timbul sewaktu waktu kelihatan penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi.

Nama itu telah kekal dan hari ini perkataan Nasi Kandar ada kelihatan pada kebanyakan restoran Tamil Islam atau “Mamak Malaysia” dan gerai hidangan India Muslim.

Jika anda ke negeri utara terutamanya Pulau Pinang, tidak sah kiranya jika tidak merasa Nasi Kandar disana. Dikatakan cukup p0pular negeri selat itu, asal usul Nasi Kandar mula didagangkan turut dipercayai bermula disana.

Salah satu rest0ran yang cukup terkenal dengan hidangan nasi kandar ini adalah Hameediyah di Georgetown Pulau Pinang. Dipercayai antara kedai menjual nasi kandar tertua di Pulau Pinang, rasanya resepi kelazatannya sudah tidak perlu diperkatakan lagi terutamanya bagi penduduk tempatan.

Namun begitu baru-baru ini kec0h di laman s0sial apabila seorang pelanggan berng dengan layanan yang diterimanya ketika berkunjung disana.

Pemilik akaun fb Shazliana Azmi kemudian memuat naik status tidak berpvas hatinya dilaman fb.

“Tauke hameediyah kurng ajr dan bercakap kasar..tak thu hormat cust0mer yg datang..cara mcm ni layan? Bukan mai makan free pun…kami makan bayar kot!! Mentang2 terkenal suka nak layan orang mcm tu! Tak ada adap langsung pun..”

Status yang dimuat naik tersebut segera mendapat resp0n dari orang ramai sehingga sampai ke pengetahuan pemilik rest0ran tersebut dan permoh0nan ma af segera diberikan.

Pihak Hameediyah Memohon ma af atas kesilapan Dan kekasaran pekerja (cashier) mereka. Untuk pengetahuan puan pengadu ni, owner / taukeh tidak berada di kedai seperti yang di nyatakan. Yang terkasar itu bukan owner hanya pekerja saja.

Sekiranya berlaku Sebarang kekurangan atau kelemahan dari kami, boleh buat Aduan terus di fb atau mengisi borang feedback di kaunter pembayaran.

Tindakkan keras yang sewajarnya akan diambil pada pekerja tersebut selepas siasatan rapi. Pihak Hameediyah tidak akan berk0mpromi dalam hal sebegini. Kemesraan dan layanan mesra terhadap pelanggan adalah suatu keutamaan.

Pihak Hameediyah ucapkan terima Kasih atas teguran puan Syazliana ni. Insyallah pihak Hameediyah akan membaiki mutu perkhidmatan mereka. Tiada Manusia yang Sempurna .

Sesungguhnya Yang baik datang dr Allah swt dan yang buruk datang dr Kelalaian dan kecuaian pihak Hameediyah…

Rata-rata pelayar media s0sial menasihatkan agar rest0ran tersebut lebih mesra pelanggan dimasa akan datang dan menggaji penduduk tempatan yang lebih bersopan santun berbanding pendtg asing.

“Cashier org luaq depa amik keja. Mmg cakap x dak adap dok tinggi sora kat org. Amik keja kalau saiz badan mcm pintu KFC mmg angin satu badan la dok berdiri lama tambah2 time busy. Pernah buat kat aku.. aku maki balik tang muka. Hg Ingat aku baru first time ka mai makan kat Hameediah.. Tiap2 Minggu kot aku jadi regular cust0mer depa.. aku kata kat dia hg Jgn dok cakap korang ajaq leguni silap haribulan depa sepoh muka hg,” kata Elin Rachea Ramlan.

“Banyak kedai makan pekerja meyombong..belagak..senyum pun tak mau..terima kasih pun tak da..muka macam….tanya pun jawab macam nak marah…banyak aihh cam ni aku kalau kena cam ni jarang jarang la masuk kedai tu…tak kira kedai apa pun macam org tak da duit nak bayar..,” tulis Milla Hassan pula.

“Pohon pihak pengurusan Hameediyah ambil perhatian dan perbaiki kesilapan kerana Hameediyah ni dah kira premis nasi kandar legend penang.,” tambah Rosli Ahmad.

Diharapkan pemilik rest0ran Hameediah mengambil iktibar dari kejadian yang berlaku dan pelbagai komen yang diberikan oleh pelayar media s0sial itu boleh dijadikan panduan tahap kepuasan hati plnggn mereka.

Sumber : Penang Kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *